Deti dobývali Uličku remesiel na Hrnčiarskej ulici

02.06.2012 Košice

Košice 1. júna (TASR) – Netradičnú oslavu Medzinárodného dňa detí pripravila pre košických školákov nezisková organizácia Košice – región umenia a kultúry (KRUK). „Pripravili sme dobývanie Uličky remesiel, na ktoré sme pozvali deti zo základných škôl. Napokon sme ich privítali viac ako 400,“ povedala pre TASR projektová manažérka KRUK Jana Kopernická.

Dodala, že akcia je podporená Ministerstvom kultúry SR, ako súčasť projektu zameraného na zvýšenie kultúrno-spoločenskej hodnoty Hrnčiarskej ulice v Košiciach. Súčasťou programu boli skryté indície, vedomostné testy, súťaže, kvízy, skúsení animátori. „Ulička je vyzdobená farebnými balónmi. Zároveň je na nej opäť pripravená čarovná skriňa, z ktorej si budú môcť návštevníci vziať knihu, alebo ju vymeniť za svoju starú,“ dodala Kopernická.

Pripomenula, že deti si okrem toho môžu naživo pozrieť prácu a obchodíky pekára, hrnčiara, kováča alebo zistiť, ako to vyzerá u bylinkárky a niektoré činnosti si môžu aj vyskúšať. „Pripravili sme aj rôzne súťaže a úlohy, ako ryžovanie zlata, hod do diaľky, do bránky, či rôzne kreatívne dielne,“ doplnila.

Kopernická zdôraznila, že celú akciu chceli vnímať rozprávkovo, preto ju aj nazvali Dobývanie uličky. „Na popoludnie sme pripravili druhé kolo Uličky dobrých nápadov. Predstavia sa tu rôzni umelci, ktorí prídu so svojimi ručne vyrobenými tovarmi. Predstavia sa tu aj detské organizácie, ktoré pripravili pre deti letné tábory. Návštevníci si budú môcť priamo na mieste aj osvojiť psíka z útulku,“ dodala Kopernická.
 

Vyberte región